Piirihallitusvaali – ehdokasesittelyt

Lapin Partiolaiset ry:n sääntömääräisessä syyskokouksessa 29.10.2022 valitaan uusia piirihallituksen jäseniä seuraavalle kaksivuotiskaudelle (2023-2024). Piirin sääntöjen mukaan erovuorossa on vuorovuosin aina toinen piirinjohtaja ja noin puolet hallituksen jäsenistä. Vuonna 2022 erovuoroisia ovat koulutuksesta, viestinnästä ja markkinoinnista sekä lippukuntatuesta vastaavat piirihallituksen jäsenet sekä piirin puheenjohtaja eli piirinjohtaja. Näiden erovuoroisten jäsenten tilalle haemme siis seuraajia!

Ehdolle voi asettua kuka tahansa 18 vuotta täyttänyt partiojohtajakurssin käynyt tai vastaavat tiedot omaava Suomen Partiolaiset ry:n jäsen. Sinulla ei tarvitse olla aiempaa kokemusta piirihallitustyöskentelystä tai luottispestistä. Tärkeämpää on halu olla mukana toteuttamassa ja kehittämässä lappilaista partiota sekä oppia uusia asioita ja erilaisia toimintatapoja.

Alle kokoamme esittelyt jo ehdolle asettuneista partiolaisista. Olisiko sinun tai kaverisikin paikka listauksessa ja piirihallituksessa? Ehdolle ehtii asettumaan siihen saakka, kunnes hallitus on piirin syyskokouksessa valittu. Voit myös vinkata hyvää tyyppiä ehdokkaita kontaktoivalle vaalitoimikunnalle tällä lomakkeella.

Kaikilta ehdokkailta on kysytty seuraavat kysymykset:

1. Kuka olet, kerro lippukuntasi ja

2. jotain partiopolustasi.

3. Mikä pestissä innostaa sinua?

4. Mitä rinkastasi löytyy aina?

Piirinjohtajaksi ehdolle ovat asettuneet:

Niilo ”Nipsu” Karjalainen, Keminmaan Kivekkäät

Niilo ”Nipsu” Karjalainen

Moikka! Mie oon Niilo, aika monesti partiossa Nipsu, ja mie oon eholla Lapin Partiolaisten piirinjohtajaksi kaudelle 2023-24. Miun juuret ja syän on Lapissa, huonekasvit toistaseksi postilaatikkoyksiössä Helsinkilässä ja hammasharja yleensä joko hukassa tai repussa. Lippukunta on aina ollut Keminmaassa ja Kivekkäille mie jäsenmaksuni makselen jatkossakin. Tyyppinä mie oon kamalan sosiaalinen, pohtelias ja puhelias ja ko en oo partiossa mie nörtteilen tai käyn töissä valtakunnallisessa nuorisotyöjärjestössä kehittämässä ja koordinoimassa nuorten yhdenvertaisempia kohtaamismenetelmiä. Meikän rinkan pakollisiin varusteisiin kuuluu läjä villasukkia, vähintään yksi hassu hattu ja karvanoppa teltan koristeeksi.

Mie kuulun lapsena partioon kannettuihin onnekkaisiin ja oon ehtinyt keräämään kaiken näköisiä kokemuksia reilun parinkymmenen vuoden aikana liikkeen hellässä huomassa. Eksyin ekaa kertaa piirin hommiin Finjambore Kilkkeellä 2010 ja siitä seuranneen kymmenen vuoden luottamushenkilöputken aikana kerkesin puuhailla monenlaisten asioiden parissa vaeltajaohjelmasta, kasvatusryhmän puheenjohtajuuteen ja moninaisiin projektipesteihin SM-kisoista piirileiriin ja Finnjamboreisiin.

Partio on opettanut ja antanut pohjattoman paljon, mutta muutamana merkittävänä kokemuksena mainittakoon lapsena vartiossa kiusaamiseen puuttuneiden nuorten vartionjohtajien asettama esimerkki toimeen tarttumisesta, josta on myöhemmin tullut hyvä muistutus siitä, miten jokainen meistä voi olla avainasemassa maailman jättämisessä vähän paremmaksi muille. Ja siitä, että johtajuus arvioidaan aina ennemmin teoista kuin syntymävuodesta. Kajahus 2019 piirileiri oli upea ja kasvattava kokemus haaveineen ja haasteineen, jossa itselle korostui se miten paljon voimaa on yhdessä tekemisessä ja miten paljon hyvässä porukassa voikaan saada aikaiseksi. Vuodet piirihallituksessa strategian ja kasvun äärellä taas opettivat rakastamaan Excel-taulukoita ja arvostamaan yhdessä perinpohjaisesti työstettyä päätöksentekoa.

Piirinjohtajan pesti on kiinnostanut meikää jo pitkään. Mie rakastan partiossa erityisesti visiontia ja ihmisten kanssa toimimista ja toivon, että pääsen palauttamaan omilla vahvuusalueilla ainakin osan siitä kaikesta mitä oon partiolta saanut. Juuri nyt Lapissa kiinnostaa käynnissä olevan vahvan kehittämistyön jatkaminen, luottamushenkilöiden ja lippukuntien hyvinvointiin panostaminen sekä puhtaan itsekkäästi maailman parhaassa piirissä harrastaminen ihanien ihmisten kanssa. Lapissa partiota on tehty jo pieni ikuisuus isolla sydämellä ja ihanalla asenteella. Piirin tehtävänä on mahdollistaa toiminnan jatkuminen ja kehittyminen maailman ja toimintaympäristön reisatessa vauhdilla kohti 2030-lukua. Ois upeaa päästä lukemaan budjettirivejä, istumaan Teamsissa ja kahvikuppien äärellä Lapin Partiolaisten hyväksi.

Tommi Saatio, Lapin Kiehiset ja Kivekkäät

Tommi Saatio

1. Olen Tommi Saatio ja lippukuntani on Lapin Kiehiset ja Kivekkäät

2. Partiopolkuni alkoi sudenpentu ikäisenä Kätkän Kävijöissä huivi muuten löytyy vieläkin ja muutakin sen ajan partiomuistoja on tallessa mm. vartionjohtajan käsikirja.

3. Minun pestissäni innostaa se, että olen mukana tekemissä Lappilaista partiota. Myöskin olen huomannut, että eräänlainen tulevan suunnittelu ja kokeileminen innostavat minua.

4. Kahvipannu

Koulutuksesta vastaavaksi hallituksen jäseneksi ehdolle ovat asettuneet:

Kimmo ”Kipe” Vääriskoski, Pohjolan Tytöt ja Kemin Kotkat

Kimmo ”Kipe” Vääriskoski

1. Olen Kimmo ”Kipe” Vääriskoski, kotilippukuntani on Pohjolan Tytöt ja Kemin Kotkat, jäsenenä olen myös muualla.

2. Liityin partioon jo alamittaisena sudarina ja partiopolku on jatkunut sieltä saakka katkotta, joskin toki erilaisilla määrillä ja tavoilla eri vuosina. Pestejä on ollut lukuisista lippukuntapesteistä piiri-, SP- ja WOSM-tasolle saakka, itselleni varsin tärkeitä partioharrastusyhdistysten pestejä unohtamatta. Määrällisesti eniten olen tehnyt kouluttajana ja toiminnantarkastajana.

3. Talouden, hallinnon ja koulutuksen kuviot ovat aina olleet minulle sekä mielenkiintoisia että mieluisia, joten piirihallituksen jäsenenä koulutusvastaavan pesti on loistava yhdistelmä juuri niitä asioita, joissa pystyn tarjoamaan tietotaitoani ja verkostojani koko piirin hyväksi.

4. Koska PiHa-työskentelyssä tulee ajatella asioita monelta eri kantilta, vastaan tähänkin niin: rinkan kanssa reissussa ollessani sieltä löytyy aina äärimmäisen tarpeellinen kuksa. Muina aikoina rinkastani löytyy vaikkapa vetoketju.

Aluetuesta vastaavaksi hallituksen jäseneksi ehdolle ovat asettuneet:

Reeta Hartikainen

Reeta Hartikainen, Napapiirin Tytöt

1. Reeta Hartikainen, kotilippukunta on Napapiirin Tytöt

2. Äiti vei partioon sudari-ikäisenä ja sille tielle on jääty.  Viime vuosina olen toiminut lippukunnassa mm. ryhmänjohtajana, luotsina ja lippukunnanjohtajana. Lapin Partiolaisten lippukuntatuessa (tuleva alueryhmä) olen ollut mukana kohta kolme vuotta. Kohderyhmäiän jälkeen oon hyödyntänyt partion koulutustarjontaa antaumuksella sekä tykännyt käydä partiotaitokisoissa.

3. Ehdottomasti kehittäminen, mutta myös ydintoiminnan eli lippukuntien tukeminen. Tän vuoden aikana ollaan kaavailtu siistejä juttuja mm. alueuudistuksen ja ryhmän kokoonpanon muutosten suhteen ja olisi hienoa olla mukana viemässä niitä toteutukseen asti.

Partiotoiminnan ydin on lippukunnissa tapahtuva toiminta lasten ja nuorten kanssa. Lippukuntatuessa on ollut hienoa päästä tukemaan lappilaisia lippukuntia ja aluetuesta vastaavan hallituksen jäsenen pesti olisi aitiopaikka ja avainasema lippukuntien ja piirin välisen toiminnan kehittämiseen. Nykyisen lippukuntatuen, tulevan aluetuen, ryhmän kanssa ollaan tehty eteenpäinpyrkivä, mutta realistinen toimintasuunnitelma vuodelle 2023, joka toivottavasti hyväksytään piirin kokouksessa tulevana viikonloppuna. Etenkin uudistettu aluejako ja sen myötä ehkä uudenlainen toiminta Lapissa alueittain on yksi isoista muutoksista.

Jännittävää ja innostavaa olisi myös päästä johtamaan uuden ryhmän toimintaa, kun aluetukeen yhdistetään vuodenvaihteen jälkeen myös kasvu ja moninaisuus, joilla pyritään entistä parempaan lippukuntien kokonaisvaltaiseen tukemiseen.

4. Villapaita (myös kesällä!) ja litran vesipullo, jossa tosin on lähes yhtä usein lettutaikinaa kuin vettä.

Viestinnästä ja markkinoinnista vastaavaksi hallituksen jäseneksi ehdolle ovat asettuneet:

Viivi Törmänen

Viivi Törmänen, Inarin Tunturisudet

Moi! Minä oon Törmäsen Viivi ja lippukuntani on Inarin Tunturisudet. Partiopolkuni on alkanut reilu kuusi ja puoli vuotta sitten nuorena aikuisena, kun muutin Inariin ja sain partiotyön osaksi työnkuvaani. Työn ja harrastuksen raja on kyllä hämärtynyt ja vuosien aikana olen toiminut enemmän ja vähemmän ryhmänjohtajana, johtokolmikossa ja viestintävastaavana. Mikä ilo onkaan tehdä partiota kaikenlaisen muun nuorisotyön rinnalla, ihan parasta!

Partio on vienyt mukanaan ja erityisen iloinen oon siitä, miten paljon muutakin tämä harrastus tarjoaa aikuisille kuin vaan johtajana olemista. Muutamana kohokohtana mainittakoon Pellon syys-pt-kisat ja Finnjamboree Kajo. Karkaus -kisat avasi aivan uuden maailman, kisainnostus iski ja kovaa. Kajolla taas sai ensimmäistä kertaa kokea suurleirin meiningit ja yhdistää partion toiseen rakkaaseen harrastukseen eli palokuntaan.

Viestintä- ja markkinointivastaavan pestissä innostaa uusiin ihmisiin tutustuminen sekä tietty mahdollisuus päästä oppimaan uutta niin viestinnästä ja markkinoinnista kuin piirihallituksen toiminnasta. Oon visuaalinen, luova ja ideoimaan innokas tyyppi, jota mediataide ja graafinen suunnittelu on kiinnostanut teinivuosista asti. Niiden lisäksi nykyään innostaa ja kiinnostaa digitaalinen nuorisotyö ja somen monet ulottuvuudet. Niihin liittyen onkin kerääntynyt jos jonkinlaista osaamista, jota olisi houkuttelevaa päästä hyödyntämään myös piirin viestinnän kehittämisessä ja toteuttamisessa. Pesti olisi sopivasti haastava uusi kokemus, sillä pitäähän sitä välillä astua ulos tutusta ja turvallisesta ympäristöstä.Rinkastani löytyy aina projektipussukka ja jonkinlainen naposteluherkkukätkö, koska eihän sitä voi muistaa mitä mihinkin pikkutaskuun on pakannut…