Lapin Partiolaisten piiritoimistolla on hutikuussa aloittanut harjoittelijana Sami Lehto.

Kuva: Sami Lehto

Aloitin kehittävän harjoittelun Lapin Partiolaisissa 8.4.2024. Harjoittelu on viimeisiä opintokokonaisuuksia ennen opinnäytetyötä, jonka jälkeen minun on mahdollisuus valmistua yhteisöpedagogiksi (AMK). Tutkinto ei välttämättä tuo suuria muutoksia siihen, millä tavalla teen nuorisotyötä jatkossakin, mutta opiskelu on muistuttanut ja todistanut minulle, että pitkänkin työuran keskellä on hyvä arvioida ja tuulettaa omia ajatuksia ja rutiineja. Aina on varaa kasvaa ja haastaa itseään.

Kehittää itseään ihmisenä on ollut lempi-ihanteeni jo ajalta, kun aloitin vartionjohtajana 1983. Silloin ymmärsin, kuinka paljon minulla oli opeteltavaa partiossa ja elämässä muutenkin. Tänään voisin sanoa, että olen aika oppinut, mutta arjen tilanteet partiossa, vaikkapa partioleireillä, ovat aina sellaisia, jotka saattavat haastaa ja yllättää. Joka päivä voi oppia uutta.

Miksipä partio harjoittelupaikkana? Jos partio olisi ihminen, voisin sanoa, että olen rakastanut häntä 42 vuotta. Näiden vuosien jälkeen tietää kyllä, mistä puhuu; rakkaasta harrastuksestaan. Tulevien kuukausien aikana tulen paljastamaan muun muassa muutaman blogitekstin kautta: Miksi partio! – Ehkäpä sinäkin voit rakastua partioon enemmän.

Kehittävän harjoitteluni tavoitteet eivät tule olemaan vain kauniita sanoja ja fiilistelyä, vaan sellaista, joka on partiolle tyypillisintä: toimeen ryhtymistä. Ei nälkäiset lapset saa ruokaa, jollei sitä yhdessä aleta tekemään, eikä partiolaiset pääse sateelta suojaan, jos ei louetta tai telttaa yhdessä pystytetä. Tavoitteena on iloinen, hyvinvoiva ja määrätietoinen lappilainen johtaja!