Viime kesänä makasin riippukeinussa, olin juuri muuttanut takaisin synnyinseudulleni Karigasniemeen. Mietin lapsuuden kesiä ja niihin liittyviä partiomuistoja. Minussa heräsi polte saada paikkakunnan lapsille samaa partion tuomaa iloa, kuin mitä itse olin aikanani Inarin Tunturisusissa saanut kokea.  

Hetken asiaa tuumailtuani soitin Utsjoen seurakunnan nuorisotyöntekijä Ville Orjalalle. Villen kanssa aloimme suunnitella partion uudelleen herättämistä. Utsjoella on vankka historia partion kanssa. Alkuperäinen Njálat-lippukunta perustettiin vuonna 1992 ja toimi aktiivisesti pitkälle tälle vuosituhannelle, kunnes se sitten hiipui hiljalleen pois.  

Juttelin myös Njálat-lippukunnan edeltävän lippukunnanjohtajan Juha Reinolan kanssa. Juha toivotti onnea toiminnan uudelleen käynnistämiseen. 

Kuvassa perustajajäsenet Ville, Joel, Leena ja järjestösihteeri Sari akela-sampokurssilla.

Saimme sovittua elokuulle 2021 Utsjoelle lippukunnan syyskokouksen, jossa oli mukana lippukuntavalmentaja Sami Lehto, piirin järjestösihteeri Sari Tapio, minä, Ville, Anne-Marie Holm ja Joel Väänänen. Saimme lippukunnalle valituksi uuden hallituksen ja laumanvetäjiäkin monta. Minä sain kunnian toimia lippukunnanjohtajana. 

Syyskuussa minä, Ville ja Joel lähdimme Lapin Partiolaisten järjestämälle sampo-akelakurssille Sodankylään. Kokemusta rikkaampana rohkaistuimme laumojen käynnistämiseen. Lokakuun ajan makustelimme asioita ja marraskuussa laumat pyörähtivät käyntiin.  

Karigasniemessä laumanvetäjiä on ollut yhteensä kolme, joista aina kaksi kerrallaan on johtamassa. Utsjoen kylällä taas on sudenpentulauma ja tarpojavartio.  

Toimintamme alkuun olemme saaneet laumoille päätettyä nimet. Rieban-lauma (kettu), Rievssat-lauma (riekko) ja Gorilla-vartio ovat aloittaneet partiotaipaleensa. Olemme askarrelleet viirit, harjoitelleet trangian käyttöä, käyneet läpi ihanteita, leikkineet, myyneet partiolaisten joulukalentereita ja muistuttaneet jäsenmaksuista. 

Itsenäisyyspäivänä lippukuntamme edusti seppeleenlaskussa veteraanien muistomerkille. Oli kunnia olla mukana, koska vuonna 2021 ei Utsjoella elä enää yhtään sotaveteraania ja itsenäisyyspäivän tunnelmaa varjosti viimeisen veteraanin poisnukkuminen. 

Ilmoittauduimme innokkaana mukaan LuMe-partiotahtiin ja pettymys oli suuri kun eräs nimeltämainitsematon virus taas sotki suunnitelmia. 

Uudenvuoden lupauksia emme Njáloissa tee – mutta toivon sydämeni kyllyydestä, että kevät tuo mukanaan lapsille, nuorille ja meille toiminnassa mukana oleville aikuisille partiohenkeä, yhteistä tekemistä, uusia taitoja, tuttavuuksia, epämukavuusalueelle poistumista ja sieltä saapumista kokemusta rikkaampina.  


 Juttu on julkaistu Scout-Infossa 1/2022.