Leena “Lellu” Pernu palkittiin Suomen Partiolaisten Hopeajoutsen-ansiomerkillä Yrjönpäivän juhlatilaisuudessa tiistaina 23.4.2024 Rovaniemen kirkossa.

Hopeajoutsen voidaan myöntää naispuoliselle partiojohtajalle ja Hopeasusi miespuoliselle partiojohtajalle, joka on vähintään 15–25 vuoden ajan toiminut vastuullisissa partiojohtajatehtävissä keskusjärjestössä tai partiopiirissä ja lippukunnassa ja on saavuttanut arvoaseman laajalti tunnettuna partiopersoonana. Viimeksi Hopeajoutsenia tai Hopeasusia on myönnetty Lappiin vuosina 1991, 1993 ja 2008.

Lellu aloitti partion Kuopion Leijona Tytöissä, Huuhkajat-vartiossa syksyllä 1983. Lapin piirissä hän aloitti 2000-luvun alussa koulutusryhmässä ja on tähän päivään saakka ollut vahvasti mukana toiminnassa. Tällä hetkellä pestejä on kolme: SP:n ansiomerkkiryhmässä, Lapin piirin ROK-kurssin toisena johtajana sekä uusimpana vuoden 2025 Lapin piirileirin toisena johtajana. Lellu toimii myös aikuisvartiossa omassa lippukunnassaan Napapiirin Tytöissä.

Kuva: Julius Pitkäaho

Mikä saa jatkamaan vuodesta toiseen partiossa?
-Partiossa olen päässyt tekemään monenlaisia itselle uusia juttuja, saanut haastaa itseäni uskaltautumalla erilaisiin pesteihin: erilaisten ryhmien johtamiseen, kisoihin, leireihin (jopa meripartioleirillä Saimaalla), koulutukseen kuin hallintoon liittyvissä tehtävissä. Omaa toimintaa motivoi halu antaa ja jakaa sitä hyvää eteenpäin, mitä itse on saanut nuorena. Kun katson taaksepäin, niin jokaisessa
pestissä missä olen toiminut, on ihmisten kanssa yhdessä tekeminen ollut parasta ja se on vienyt partiotoimintaa eteenpäin ja samalla itsekin on oppinut.

Lellun mukaan partiossa ihmiset ja yhdessä tekeminen ovat parasta ja se on kantanut yli vuosikymmenten. Vuosien varrelta löytyy monenlaisia hetkiä ja tapahtumia: naurun täytteisiä, ketuttavia, suorastaan ärsyttäviä, välillä tragikoomisia, iloisia… Aina niistä on syntynyt uusia muistoja, joita on mukava muistella jälkikäteen yhdessä ja yksinkin.

Yksi erityisen mieleenpainuva hetki on…
-Kilke-muisto poikani kanssa vuodelta 2010, kun eräs nuori nainen tuli juttelemaan. Selvisi, että nainen oli nuorempana ollut Lellun vartiolainen ja juuri Lellun takia hän oli aikuisena liittynyt takaisin partioon. Maailmaa parannetaan yksi henkilö kerrallaan.

Mitä Hopeajoutsenen saaminen sinulle merkitsee?
-Ei osaa oikein käsitellä koko asiaa vielä. Huikea kunnianosoitus, ei tällaista ole osannut omalle kohdalle ajatella. Nöyränä olen kuunnellut sanoja, mitä minusta on sanottu. Tätä sulatellaan vielä pitkään.

Minkä neuvon antaisit muille partiojohtajille?
Rohkeasti tartu toimeen ja uusiin haasteisiin. Uskaltaudu tekemään asioita myös uusien ihmisten kanssa. Tekemällä oppii ja partiossa saa aina tukea muilta. Tee sydämellä tehtävä mihin olet ryhtynyt.