Helmikuussa vietetään useita kulttuuriin liittyviä juhla- ja liputuspäiviä, joista voi ottaa vinkkiä viikkotoiminnan tueksi. 5.2. vietettiin Runebergin päivää, 6.2. oli saamelaisten kansallispäivä ja kuun viimeisenä päivänä koittaa Kalevalan päivä. Ohessa löydät kulttuurisidonnaisia ohjelmavinkkejä muokattavaksi eri ikäkausille.

Tuo minulle riimi -leikki

Leikin vetäjä kirjoittaa itselleen listan sanoista, joille on helppo löytää riimipari (esim. mylly – hylly). Tämän jälkeen jokaiselle listan sanalle kirjoitetaan toiselle paperille rimmaava pari, yksi sana per paperi. Toinen puoli sanapareista piilotetaan kololle tai lähiympäristöön. Halutessaan riimit voi piilottaa QR-koodien taakse.

Leikin alussa kilpailijat jaetaan joukkueisiin ja he muodostavat kaksi jonoa. Leikin vetäjä sanoo listastaan yhden sanan: “Tuo minulle sana, joka rimmaa sanan ______ kanssa.” Sen jälkeen kilpailijoiden pitää löytää oikein rimmaava sana mahdollisimman nopeasti.

Nuorissa on tulevaisuus!

Saamelaista musiikkikulttuuria tukevat myös nuoret sukupolvet, jotka pitävät tuotannossaan yllä vahvaa sanomaa omasta identiteetistään. Tutustukaa ryhmän kanssa saamelaiseen nykymusiikkiin, esimerkiksi oktavuohta.comkautta löytyvistä lähteistä. Sanoituksia tai teemoja voi pohtia musiikin tunnelman tai visuaalisen ilmeen kautta. Pohdiskelevaa keskustelua voi tukea apukysymyksillä: Mistä laulut kertovat? Löytyykö musiikista samaa viestiä osallistujien kuuntelemasta musiikista? Tehtävässä vetäjän on tärkeää korostaa tiedostavaa keskustelukulttuuria, loukkaamatta toisten kulttuuria tai näkemyksiä.

Oi Maamme…

Suomen kansallislaulu pohjautuu runoilija Runebergin kirjoittamaan runoon,vaikkakaan nykyinen suomennos ei mene aivan yksi yhteen alkuperäisen runon kanssa. Sitä kuulee erityisesti joulukuussa ja kansainvälisissä urheilutapahtumissa – kultamitalin roikkuessa kaulassa. Alun perin 11 säkeistöä sisältänyt runo on tiivistynyt laulaessa yleensä ensimmäiseen ja viimeiseen säkeistöön, mutta miten sanat oikeastaan menevätkään?
Tästä tehtävästä voi tehdä monta variaatiota, riippuen ryhmästä ja ikäkaudesta. Maamme-laulun sanoista voi kirjoittaa ja tulostaa version, jossa on joko a) puuttuvia tai b) virheellisiä sanoja säkeistöissä. Osallistujien tehtävä on etsiä ja korjata virheet sanoissa. Puuttuvista sanoista voi esimerkiksi tehdä anagrammeja selvitettäväksi nuoremmille. Tehtävää voi myös soveltaa muihin suomalaisiin kansanlauluihin!

Suohon laulanta – tuo alkuperäinen rap battle!

Kuin Väinämöinen ja Joukahainen Kalevalassa, ryhmän jäsenet voivat ottaa toisistaan mittaa lyriikan hallinnassa.


Säännöt: Kilpailijat jaetaan kahteen joukkueeseen, jotka asettuvat riviin toisiaan vasten. He ottavat toisiaan olkapäistä kiinni. Kisan tuomarit (2 kpl) kirjoittavat listan yksittäisiä suomen- tai saamenkielisiä sanoja. Ensimmäinen joukkue saa sanan. Heidän tehtävänsä on keksiä kielellä valittu laulu, johon sisältyy annettu sana. Sen jälkeen toinen joukkue saa vastausvuoron. Kun joukkue ei enää keksi uutta laulua, he menettävät yhden pisteen. Peli päättyy neljästä pisteestä. Kun joukkue menettää pisteen, pitää heidän irrottaa kaverinsa olkapäiltä yksi käsi, sitten toinen. Kun kädet on menetetty, menevät he korkeaan polviasentoon, kunnes neljän pisteen menetettyä ovat polvillaan – kuin suohon laulettuina.