Ehdokkaita piirihallituspesteihin

Avoimet pestit piirihallituksessa 2021-2022

Lapin Partiolaiset ry:n syyskokous järjestetään Rovaniemellä Ounasrinteen kappelissa lauantaina 17.10.2020. Kokouksessa valitaan jäseniä piirihallitukseen erovuoroisten tilalle. Piirihallituksen jäsenen kausi on kaksivuotinen.

Tänä vuonna erovuoroisia ovat:
– Piirinjohtaja ja partioneuvos
– Koulutuksesta vastaava hallituksen jäsen
– Lippukuntatuesta vastaava hallituksen jäsen
– Viestinnästä vastaava hallituksen jäsen

Avoinna olevien pestien tarkemmat kuvaukset sekä vaalitoimikunnan yhteystiedot löydät Avoimet pestit -sivulta.

Vaalitoimikunnan tiedossa olevat ehdokkaat avoimiin piirihallituspesteihin

Vaalitoimikunta on asetettu Lapin Partiolaisten kevätkokouksessa ja sen tehtävä on etsiä piirihallituspesteistä kiinnostuneita lappilaisia partiolaisia sekä antaa pesteistä kiinnostuneille lisätietoja avoimista pesteistä. Ehdokkaat asetetaan ja valitaan normaalisti yhdistyksen sääntöjen mukaisesti syyskokouksessa. Vaalitoimikunnan tehtävä on tiedottaa avoimista pesteistä sekä etsiä pesteistä kiinnostuneita.

Ehdokkaiden esittelyt

Kaikilta heiltä, jotka ovat ilmoittaneet vaalitoimikunnalle olevansa kiinnostuneita piirihallituksen avoimista pesteistä, on pyydetty esittely.

Piirinjohtaja ja partioneuvos

Tommi Saatio, Lapin Kiehiset ja Kivekkäät

1. Kerro jotain itsestäsi ja partiopolustasi

Oman partiopolun olen aloittanut Kätkän Kävijöissä, kun olin sudenpentuikäinen. Valitettavasti pitkän yläasteen koulumatkan takia partio jäikin taka-alalle. Pikakelaus vuoteen 2014, jolloin olin lapsia ilmoittamassa Lapin Kiehisten ja Kivekkäiden joukkoon ja paikkakunnalla oli tarvetta akelalle. Tähän hommaan aloinkin. Kerran partiolainen, aina partiolainen sanonnassa taitaa olla jotain perää😊 Seuraavaksi löysinkin itseni lippukunnanjohtajan paikalta, jossa viihdyinkin muutaman vuoden. Tämän jälkeen olin vuoden verran varalippukunnanjohtajana. Erinäisiä partiopestejä matkan varrellekin on kertynyt. Mainitaan nyt vaikka Kajahuksen ohjelmakairan päällikön pesti, joka oli aivan huikea kokemus.

2. Olet asettunut ehdokkaaksi piirijohtajan ja partioneuvoksen pestiin, miksi juuri tähän pestiin?

Kaippa minussa asuu pieni partiojohtaja, joka haluaa vaikuttaa asioihin. Piirijohtajan pesti on ollut minulla haaveena taustalla aina tuolta pjpk-kurssilta asti. Nyt on hyvä aika hypätä haasteisiin. Koen, että minulla olisi paljon annettavaa tässä pestissä. Osaan hahmottaa asiakokonaisuuksia, minulta löytyy kokemusta yhdistystoiminnasta ja halua kehittää lappilaista partiotoimintaa. Lappilaisen partiotoiminnan kulmakivet ovat lippukunnat, joita meidän piirinä tulee tukea huomioiden lippukuntien haasteet ja vahvuudet. Mm järjestämällä koulutuksia, jotta osaaminen lippukunnissa olisi huippuluokkaa.

3. Jatka lausetta: Lappilaisen piirihallituksen tärkeimpiä tehtäviä on…

…mahdollistaa laadukkaan partiotoiminnan Lapin alueella ja samalla kehittää sitä.

4. Jos Scout-Infossa olisi palsta erilaisille hyville partionikseille, minkä niksin sinä jakaisit?

Ei ole oma niksi mutta kätevä sellainen. Mikäli omistat kansallisaarteen siis kultaisen levin hissilippujojon (huom! kyllä muutkin kelpaavat), niin voit kiinnittää tähän lyijykynän. Ja näin se on aina matkassa. Kiinnitä myös se jojo tukevasti, johonkin sopivaan paikkaan. Nimim. kynät hukassa.

Koulutuksesta vastaava hallituksen jäsen

Kimmo ”Kipe” Vääriskoski, Pohjolan Tytöt ja Kemin Kotkat

1. Kerro jotain itsestäsi ja partiopolustasi

Olen harrastanut partiota jo pienestä pitäen, joten se on kyllä varsin elämäntapa. Tällä vapaaehtoispuolen kasvatustyöllä lienee vaikutuksensa myös siihen, että olen päätynyt ammatillisessa elämässäni opettajaksi. Erilaisia pestejä olen hoitanut ruohonjuuritasolta lippukunnissa aina WOSM:n luottikseksi saakka, välimaastosta löytyvät tietysti piiritaso, SP sekä valtakunnalliset partioharrastusyhdistykset. Moni saattaakin muistaa minut vaikkapa Partiomuseon pop-upilta Kajahuksella. Kotilippukuntani on Pohjolan Tytöt ja Kemin Kotkat, jolle teen parhaillaan Ko-Gi kehittämistehtävääni. PoTyKeKon lisäksi olen toiminnantarkastajan pestissä useammassakin lippukunnassa.

2. Olet asettunut ehdokkaaksi piirihallituksen koulutusvastaavan
pestiin, miksi juuri tähän pestiin?

Koulutustoiminnan olen aina kokenut erittäin tärkeäksi toiminnaksi, takaahan se johtajillemme paitsi huippuhetkiä tasokkailla kursseilla, myös tarvittavat taidot toimia pesteissään. Pian kaksi vuotta tässä pestissä jo toimineena alan olla päässyt hyvin sisälle kuvioihin, joita tehtävään liittyy – niin oman piirimme hallinnossa kuin uudessa pohjoisten piirien koulutusyhteistyössä sekä kansallisissakin kuvioissa. Tätä työtä jatkaisin mielelläni ja innolla, kuten toki varsinaista kouluttamistakin.

3. Jatka lausetta: Lappilaisen piirihallituksen tärkeimpiä tehtäviä on…

…taata lappilaisille lippukunnille sekä niiden partiolaisille tasokkaat ja riittävät tukitoimenpiteet lappilaista partiota ylläpitävällä ja jatkuvasti edelleen kehittävällä tavalla. Tulipas kankea lause, olisinpa saanut jatkaa virkettä enkä lausetta! Piirihallituspesti tarkoittaa toki piirin lippukuntien edustamista, mutta erityisesti sitä, että pestissään muistaa tarkastella koko piiriä ja sen erilaisia tarpeita.

4. Jos Scout-Infossa olisi palsta erilaisille hyville partionikseille,
minkä niksin sinä jakaisit?

Minä jakaisin laskukaavan partiotaitokisojen tulospalveluohjelma KiPaan: aina välillä kun eri kisoissa tulee vastaan myös hieman eri näkökulmasta tehtyjä arviointiperusteita kuin mihin KiPa kätevästi taipuu. Näille ratkaisuille on välillä etsitty luotettavaa toteutustapaa jopa toisten piirien ja SP:n kisaryhmänkin avustuksella.

Lippukuntatuesta vastaava hallituksen jäsen

Essi Kuure, Napapiirin Tytöt

1. Kerro jotain itsestäsi ja partiopolustasi

Halusin niin paljon partioon, että pääsin sudariksi Kallin Kanerviin jo 6-vuotiaana soittamalla itse lippukunnanjohtajalle. Partio jäi, kun lähdin vaihto-opiskelijaksi Argentiinaan ja muutin sen jälkeen opiskelemaan pois kotipaikkakunnalta. Muistot ja ajatus mukavasta harrastuksesta ovat kulkeneet aina mukana ja vuonna 2014 en voinut enää jättää partion kutsuhuutoa huomioimatta. Nyt olen ollut mukana järjestämässä tapahtumia (Roihu ja Kajahus), Napapiirin Tyttöjen K35 vartion toiminnassa sekä monessa pienemmässä puuhassa ja kehittämisessä niin lippukunnassa kuin kattojärjestönkin tasolla.

2. Olet asettunut ehdokkaaksi piirihallituksen Lippukuntatuesta vastaavan jäsenen pestiin, miksi juuri tähän pestiin?

Lippukunnat toteuttavat partiotoimintaa alueellisesti tuntien paikkakunnat ja niiden erityispiirteet. Lippukunnat ovat tekemisissä partion ”käyttäjien” eli nuorten kanssa. Minulle tuntuu merkitykselliseltä, että voisin omalla osaamisella ja tekemisellä tukea lippukuntia tässä mielestäni partion kaikista tärkeimmässä tehtävässä.

3. Jatka lausetta: Lappilaisen piirihallituksen tärkeimpiä tehtäviä on…

…tukea, mahdollistaa ja varmistaa partioharrastuksen menestyksekästä toimintaa erityisesti Lapin alueella. Tämä vaatii hyvää viestintää ja yhteistyötä sekä positiivista otetta kehittämiseen nuorten näkökulmasta.

4. Jos Scout-Infossa olisi palsta erilaisille hyville partionikseille, minkä niksin sinä jakaisit?

Säästä silica gel -pussi, joita tulee esimerkiksi kenkien ja vaatteiden mukana. Metsässä nukkuessa sujauta silica gel -pussi samaan taskuun (tai protasolla minigrip-pussiin) älylaitteiden, tietokoneen tai muun teknologian kanssa. Pussi kerää kosteuden ja laitteet ei vaurioidu, vaikka sää olisi minkälainen.

Viestinnästä vastaava hallituksen jäsen

Petri Hannula, Napapiirin Pojat

1. Kerro jotain itsestäsi ja partiopolustasi

Partiopolkuni käynnistyi Savukoskella. Savukoskelta siirryin Piippolaan ja jatkoin harrastuksen parissa armeijaikään asti. Piippolan jälkeen partiopolkuuni tuli kohtuullisen pitkä tauko. Omien lapsien partioharrastuksen myötä olen itsekin taas aktivoitunut. Perheen kesken harrastamme partiota, retkeilyä, maastopyöräilyä ja lumilautailua. Harrastukset tukevat todella hyvin toisiaan. Vedin parin vuoden ajan Seikkailijaikäisten sekaryhmää. Olen myös ollut paljon mukana retkillä, leireillä ja niiden valmistelussa. Viime aikoina olen ollut mukana kisojen järjestelyissä (tulospäällikkönä kolmissa kisoissa). Kotilippukuntani on Napapiirin Pojat.

2.Olet asettunut ehdokkaaksi piirihallituksen viestintävastaavan pestiin, miksi juuri tähän pestiin?

Toimin työssäni Lapin ammattikorkeakoulussa päätoimisena tuntiopettajana digitaalisien ratkaisujen (peliteknologia) puolella. Teknologia ja viestintä kiinnostavat itseäni myös vapaa-ajalla. Arvelisin osaamiselleni olevan käyttöä juuri viestintävastaavan pestissä. Viestintä muuttuu tällä hetkellä melkoisella tahdille, joten myös viestintään on hyvä saada erilaisia näkemyksiä mukaan.

3. Jatka lausetta: Lappilaisen piirihallituksen tärkeimpiä tehtäviä on…

…auttaa rakentamaan lappilaista partiotoimintaa laadukkaasti ja korkeatasoisesti, yksityiskohtia unohtamatta.

4. Jos Scout-Infossa olisi palsta erilaisille hyville partionikseille, minkä niksin sinä jakaisit?

Argh, nämä kysymykset on juuri sellaisia missä ensimmäisenä vastauksena tulee mieleen: ”kuivat halot syttyy todella tehokkaasti bensalla”-tyyppisiä juttuja. Ehkä tärkeimpiä niksejä partioon on ”positiivinen asenne tekee ikävistäkin jutuista yllättävän mukavia”. Viime kuussa olleella Käyrästunturin retkellä tuli huomattua, että tulitikut kannattaa pitää taskussa ollessaan minigrip-pussissa.


Artikkelikuva: Iida Välimäki